Skip to content

Architektura i nowoczesne budownictwo – Interaktywny budynek wystawienniczy Mobilis / Építész Stúdió

1 miesiąc ago

331 words

Dzięki uprzejmości Építész Stúdió Położony w kampusie Uniwersytetu Győr, Interaktywny Salon Wystawowy Mobilis mieści interaktywne wystawy z przemysłu maszynowego i samochodowego i łączy się z różnymi innowacyjnymi projektami uniwersytetu.
Projekt został zaprojektowany przez ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ z Budapesztu i znajduje się pomiędzy ścisłą regularną siatką budynków uniwersyteckich i nieregularnym naturalnym brzegiem zalewowym rzeki Dunaj.
Propozycja projektu dostosowuje się do tych przeciwstawnych warunków, aby określić budynek, który odzwierciedla współczesny rozwój czasu.
Więcej z tego projektu po przerwie.
Forma, która rozwinęła fizyczne ograniczenia miejscowe i przepisy lokalne, to taka, która ma indywidualną tożsamość, niezależnie od prawidłowości budynków uniwersyteckich, które są obok niej.
Jednak, zgodnie z koordynacją strony, wewnętrzna organizacja projektu Mobilis to system współrzędnych kampusu.
Dzięki uprzejmości Építész Stúdió Kształt planu piętra określony jest przez trójkąt Reuleaux i zdecydowanie różni się od ścisłego otoczenia.
Delikatnie podąża za kształtem krajobrazu, nieregularnymi granicami terenu i zakrzywioną linią brzegową.
Ta zewnętrzna forma organiczna jest połączona z regularnością planu z wewnętrznym rdzeniem, który pionowo przecina cały budynek, jednocząc statyczne i dynamiczne elementy architektury i warunków terenowych.
Dzięki uprzejmości Építész Stúdió Budynek wystawy ma trzy warstwy.
Poziomy parkowania i konserwacji znajdują się poniżej masy budynku.
Parter jest nieznacznie podniesiony z poziomu ulicy i zawiera przestrzeń publiczną, pokoje usługowe, biura i pierwszy poziom ekspozycji.
Drugie piętro to zamknięte miejsce na wystawę.
Taras na dachu zapewnia dużą przestrzeń na wystawy plenerowe.
Dzięki uprzejmości Építész Stúdió Architekci: ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ Ltd.
– Máté Görbicz, Iván Kund, Iván Nagy i Dávid Szabó Lokalizacja: Győr, Vásárhelyi Pál str.
66.
/ Węgry / Nazwa projektu: Interaktywny budynek wystawowy Mobilis Termin realizacji: styczeń 2012 Powierzchnia brutto: 2700 m2
[patrz też: wiązar dachowy, młyny kulowe, zabezpieczenie wykopu ]

Powiązane tematy z artykułem: młyny kulowe wiązar dachowy zabezpieczenie wykopu