Skip to content

Architektura i nowoczesne budownictwo – KSP Jürgen Engel Architekten wygrywa konkurs na Pekinowe Centrum Nauki w Chinach

2 miesiące ago

702 words

KSP Jürgen Engel Architekten International otrzymał pierwszą nagrodę w międzynarodowym konkursie na nowe Centrum Nauki w Pekinie.
Oryginalny budynek mieszczący Muzeum został otwarty w tym samym miejscu w Pekinie w 1988 roku i był wówczas pierwszym narodowym muzeum nauki i techniki w Chinach.
Budynek muzeum zostanie wybudowany w imieniu Pekińskiego Stowarzyszenia Nauki i Technologii w Chinach.
Po przerwie możesz zobaczyć więcej zdjęć i pełny opis architekta.
KSP Jürgen Engel Architekten.
S Science Cloud.
projekt uwzględnia ulokowaną lokalizację na skrzyżowaniu trzeciej obwodnicy i centralnej osi północ-południe Pekinu, na której znajdują się takie atrakcje, jak Zakazane Miasto, plac Tia-nanmen, a na północy strona Igrzysk Olimpijskich w 2008 roku.
W tej widocznej pozycji, uderzający design muzeum da miastu kolejny punkt orientacyjny.
Na południu i wschodzie budynek otwiera się na przestronny publiczny plac, osłaniający sąsiednie dzielnice mieszkalne na północ od ruchliwych dróg.
Jednocześnie plac muzealny to nie tylko miejsce, do którego przyjeżdżają goście, ale także mieszkańcy sąsiednich dzielnic mogą spędzać czas.
Drzewa i przestrzenie zieleni tworzą naturalne przejście i wizualną linię podziału między budynkiem wystawy a drogą.
Johannes Reinsch, dyrektor zarządzający i partner KSP Jürgen Engel Ar-chitekten International, uważa nowe Centrum Nauki w Pekinie za jeden z najważniejszych projektów ostatnich lat dla firmy architektów z Niemiec, opisując zadanie w następujący sposób:.
nowe Pekin Science Center tworzy nowatorską formę dostępu do świata badań, technologii i nauki.
Budując muzeum na Imperial Axis w Pekinie, Chiny są dla nas niemieckimi architektami wielkim sukcesem i ogromnym zaszczytem.
.
KSP Jürgen Engel Architekten International GmbH Dach pływający jest cechą wyróżniającą Muzeum Kluczowym elementem nowego budynku jest pływająca konstrukcja o wymiarach 133,5 na 133,5 metrów, która wznosi się ponad budynek na wysokości około 20 metrów.
Dach ten wsparty jest na licznych, niezwykle smukłych kolumnach, które w oparciu o obraz bambusowego zagajnika tworzą skoncentrowany las kolumn.
Tworzą przestrzenne przejście z drogi publicznej na tereny wystawowe.
Celem wystawy jest zapewnienie odwiedzającym dostępu do przyszłej technologii, nauki i badań.
Las kolumn, zbiorników wodnych i pochyłych cokołów tworzy topografię architektoniczną, która prowadzi zwiedzających z miasta do muzealnego świata wystawowego.
Sferyczny gmach mieszczący dawne Pekinskie Centra Naukowe (kula z kinem 3D), który był dobrze znany w mieście, ma zostać włączony do nowego budynku muzeum, zachowując w ten sposób jego znaczenie i pozycję.
Tereny wystawowe i dodatkowe obiekty Wystawa podzielona jest na trzy sekcje: wystawę stałą, wystawy zmieniające się i Wirtualne doświadczenie .
Ta ostatnia sekcja mieści się w sferycznej strukturze.
Poza trzema poziomami wystawienniczymi 5, 6 i 7, które zajmują powierzchnię około 40 000 metrów kwadratowych w pływającym gmachu, znanym jako.
Science Cloud ., muzeum o łącznej powierzchni 65.240 kwadratów.
metrów, posiada również następujące obiekty: dwie kolejne sekcje do wymiany wystaw o łącznej powierzchni 4 960 metrów kwadratowych, pomieszczenia dla edukacyjnych działań muzealnych, audytorium, restaurację i kawiarnię muzealną, nie wspominając o tarte usługi.
Obszary badań i administracji znajdują się w północnej części cokołu.
.
KSP Jürgen Engel Architekten International GmbH Konstrukcja fasady i jej trwałość Struktura budynku jest otwarta i zachęcająca, bez dużych przekrojów szklanych, co jest korzystne zarówno pod względem elastyczności koncepcji wnętrza, jak i koncepcji energetycznej.
Fasady wyróżniają się białymi, termicznie izolowanymi kwadratowymi i rombowymi panelami aluminiowymi.
Różnej wielkości otwory okienne podkreślają dynamiczny kształt budowli i sprawiają, że czynności wewnątrz są widoczne.
Ponadto oświetlenie LED w strefie wystawowej zapewnia mniejsze zużycie energii elektrycznej.
Bejce wodne nawilżają i chłodzą powietrze w naturalny sposób.
Po różnych budynkach kulturalnych, takich jak na przykład Biblioteka Narodowa Chin w Pekinie, Muzeum Sztuki w Nanjing i kolejna budowla wystawiennicza w Tianjin, która jest obecnie w budowie, przyszłe Pekińskie Centrum Nauki reprezentuje nowy budynek muzeum zaprojektowany przez KSP Jürgen Engel Architekten w Chinach.
.
KSP Jürgen Engel Architekten International GmbH Architekci: KSP Jürgen Engel Architekten Lokalizacja: Pekin, Chiny Deweloper: Beijing Association for Science and Technology Si
[patrz też: gruntowy wymiennik ciepła, masa pręta fi 12, kosztorys budowy domu ]

Powiązane tematy z artykułem: gruntowy wymiennik ciepła kosztorys budowy domu masa pręta fi 12