Skip to content

Budownictwo i architektura : Centrum Promocji Nauki / Dürig AG

2 miesiące ago

402 words

Dzięki uprzejmości Dürig AG Propozycja Ośrodka Promocji Nauki w pracowni architektonicznej Dürig AG z siedzibą w Zurychu opiera się na koncepcji Nowego Belgradu złożonej z ortogonalnej sieci jednolitego systemu strukturalnego, która obejmuje racjonalność i klarowność.
Plan urbanistyczny kompozycji polega na utworzeniu określonych pojedynczych segmentów budynków w podzielonym bloku dziewięciu odrębnych segmentów.
W ramach tego rozwoju Dürig AG zaprojektował Instytut Badań Naukowych, którego integralną częścią jest Centrum Promocji Nauk.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Każdy z dziewięciu segmentów planu urbanistycznego określa długość ulic w obrębie miasta chciwości.
Tam, gdzie budynek Bloku39, Instytutu Badań Naukowych, spotyka się z rogami, rama zostaje zniesiona, by odsłonić wewnętrzną organizację bloku, która obejmuje widok na park, z Centrum Promocji Nauki.
Projekt parku składa się z szeregu obszernych prostokątnych działek, zaludnionych drzewami, centrum badań bloków wieżowych oprócz CPS, wraz z istniejącą szkołą sztuki już znajdującą się na miejscu.
Dzięki uprzejmości Dürig AG Centrum Promocji Nauki jest jednokondygnacyjnym budynkiem płaskim, który stoi niezależnie.
Jego podstawowe prostokątne formy odznaczają się powściągliwym wyglądem zewnętrznym w przeciwieństwie do ekspansywnej przestronności urbanistycznej.
Projekt opiera się na elementach przestrzeni, objętości, światła i kolejnych ścieżkach, aby stworzyć ponadczasowe ramy dla wystawy naukowej.
Celowo prosta architektura Centrum koncentruje się na przestrzennych relacjach przejścia przez przestrzenie, widokach wewnątrz i na zewnątrz budynku oraz dostępowi do światła zewnętrznego.
Dzięki uprzejmości Dürig AG Budynek podzielony jest na cztery strefy funkcjonalne: wystawową, usługową, planetarium i audytorium, z trzema korytarzami biegnącymi pomiędzy nimi.
Przestrzenie są ekspansywne, z dwupiętrowymi sufitami i dziedzińcami oraz świetlikami, które oświetlają głębokość pomieszczeń.
Fasada jest zaprojektowana jako lekka i przejrzysta, w pełni przepuszczalna latem jako przedłużenie parku, w którym się znajduje.
Konstrukcja składa się z betonu zbrojonego, pokrytego jasnym kamieniem.
plan 01 Dürig AG zajął się zrównoważonymi środkami w projektowaniu budynku.
Pompa ciepła dostarcza energię grzewczą i chłodniczą generowaną ze stałej temperatury ziemi.
Panele słoneczne są zamontowane na dachu, a bariera klimatyczna w postaci zewnętrznego przejścia izoluje temperaturę wewnątrz rdzenia budynku w wysokiej temperaturze.
plan 02
[hasła pokrewne: cyklofosfamid, bramy segmentowe łódź, gilotyny do blach ]

Powiązane tematy z artykułem: bramy segmentowe łódź cyklofosfamid gilotyny do blach