Skip to content

Magazyn architektoniczny : Opracowanie konkursu „Terrasses des Ponchettes” / CAB Architects

4 tygodnie ago

713 words

Myluckypixel Znany z tego, że jest popularnym miejscem spacerów w XIX wieku, Terrasses des Ponchettes jest jedną z historycznych dzielnic Nicei, która znacznie się zmniejszyła od lat 60-tych.
Projekt CAB Architects skupił się na dwóch studiach przypadku.
Pierwsza dotyczy artykulacji pomiędzy Quai des Etats-Unis.
i.
Cours Saleya .: dolna część ..
Drugi dotyczy podniesionych tarasów.
Ponchettes.
z pięknym widokiem na morze:.
Górna część ..
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Dolna część .
Myluckypixel Od plaży do placu The.
Quai des Etats-Unis.
to znacznie więcej niż zwykła plaża: jest to prawdziwa przestrzeń publiczna odwiedzana przez dużą rzeszę ludzi niezależnie od pory roku.
Podobnie jak inne duże ładne Nicei, ta przestrzeń publiczna musi odzyskać swoje projekty budowlane przez Consiglio d Ornato w 19 wieku, który składa się z 4 części składu z prostokątnymi oknami, pozbyć się kiosku sanktuarium.
Na parterze pomyśleliśmy, że arkady.
Zajęte od początku XX wieku – powinny zostać całkowicie oczyszczone, aby zaoferować bezpośrednie połączenie między Cours Saleya .
i.
Quai des Etats-Unis ..
Podobnie jak logi.
Piazza della Signoria.
we Florencji, we Włoszech, te osłonięte przestrzenie, które wytwarzają cień i świeże powietrze, powinny umocnić status starego portu rybackiego jako publicznej przestrzeni publicznej.
.
Myluckypixel Z.
Cité du Parc.
do Strada Obscura.
Myluckypixel The.
Cité du Parc.
jest wąski i techniczny.
Jest to przestrzeń między dwiema szlachetnymi przestrzeniami: jedna otwarta na morzu, druga otwarta na miasto.
Nasz projekt zarówno wzmacnia i wzmacnia tę sytuację poprzez reinterpretację.
Strada Obscura.
model zapożyczony z sąsiedniego miasta Villefranche-sur-Mer: duże mosty z zaawansowaną technologicznie pergolą nad drogą serwisową podkreślają uczucie pionizacji i specjalnego ucisku, podczas gdy metalowe schody awaryjne umieszczone w pierzei łączą mosty z kuchniami restauracyjnymi w sposób przypominający amerykańskie backstreety.
– Cité du Parc.
kontrastuje z wykopaną przestrzenią.
Cours Saleya.
i taras.
duża przestrzeń otwarta nad morzem.
Jest to przestrzeń techniczna skrzyżowana z chodnikami zajmowanymi przez ludzi siedzących w restauracjach.
stoły i animowane z dużymi otworami na boku, które mogą generować własną więź.
.
Myluckypixel Z.
Cours.
do przedsionka do morza.
Myluckypixel The.
Cours Saleya.
jest obecnie niezrównoważony, jest bardziej otwarty na miasto niż na morze.
Nasz projekt uwolnienia arkad i reaktywowania schodów na deptak nad ziemią pozwoli na Cours .
pracować lepiej w sposób przekrojowy i sprawić, by był prawdziwym przedsionkiem w morzu.
Górna część.
Myluckypixel Latający dywan W naszym projekcie proponujemy położenie drewnianej promenady na każdym z dwóch istniejących budynków Ponchettes.
Po podniesieniu promenada pełni funkcję podłogi technicznej, ukrywając elementy techniczne, które zasiedlają dach, umożliwiając jednocześnie zorganizowanie kilku.
Saut de loup.
na krawędziach frontowych, które mają widok na dok, dzięki czemu żadna balustrada nie może zmienić widoku.
Ten latający dywan jest neutralnym miejscem, otwartym na każdą możliwość.
Jest on wyznaczony jedynie przez fakturę podłogi i powinien oferować zastosowania i widok na miasto i morze, które nigdy wcześniej nie były pomyślane.
Odwrotny.
Cours.
.
Myluckypixel W naszym projekcie mosty zlokalizowane nad pasmem i chronione techniczną pergolą fotoelektryczną powinny obejmować patia z kilkoma restauracjami, kioskami i ulicznymi scenami rozrywkowymi w celu zebrania różnych działań w sercu całego projektu i całkowicie uwolnić otoczenie.
Układ tej wypukłej przestrzeni odwraca.
Cours.
typowa wklęsła przestrzeń, gdzie strumienie pieszych zbiegają się w kierunku centrum, podczas gdy stoły i krzesła pozostają jak aluwium na brzegu rzeki.
Trzecia antena miejska przed /.
Myluckypixel Nasz projekt jest organicznie związany z sercem sąsiedniej opery.
Powinno to dać społeczeństwu wrażenie pływającej w przestrzeni pomiędzy linią horyzontu a drzewami, które wyłaniają się z Cours .
Daleko poza prostym nadmorskim kurortem miasto Nicei można postrzegać jako miasto kulturalne, nie tylko dla turystów.
Architekci: CAB Architekci Lokalizacja: Nicea, Francja Zespół: Jean-Patrice Calori, Bita Azimi, Marc Botineau Kierownik projektu: Marine Cangione, architekt Projekt oświetlenia: Coup D.
Eclat Kontrola kosztów: Bureau Michel Forgue Konsultant ds.
Zrównoważonego rozwoju: Oasiis Structural Consultant: Batiserf Fluids : Louis Choulet Acoustics: Peutz Klient: Miasto Nicei Program Rady: odnowienie słynnego miejsca spacerowego, które przestało istnieć od XIX wieku
[przypisy: cięcie blach, Promocja na blachy, blachy mosiężne ]

Powiązane tematy z artykułem: blachy mosiężne cięcie blach Promocja na blachy